Istoricul bisericilor din Lespezi

Istorie Martie 29, 2014

In Lespezi fiind doua biserici, si mai avand si ca filie si biserica din Bursuc, biserica sf.Voievozi ramane o biserica mai mult muzeu. 

Istoricul bisericii Sfinții Voievozi Lespezi, protopopiatul Pascani, eparhia Iasilor

 

Acest istoric este o copie dupa un manuscris datand din anul 1930 intocmit de preotul Toma Luca , rescris in anul 1970 de preotul Potolinca Gheorghe:,, In anul 1865 cu concursul binevoitor al enoriasilor din Tg.Lespezi s-a inceput zidirea bisericii sf. Voievozi pe un teren cedat de obstea targusorului Lespezi- in fruntea acestui comitet era preotul Timus, Manolache Joldescu, Mihalache Tabara ,Neculae Munteanu ,Gheorghe Cioanca si Ionica Acatincai. In anul 1872 fiind terminata se sfinteste de catre enoriasii targului si are cantori pe Vasile Grigoriu si Ion Eniu. Moare preotul Timus si vine in locul lui preotul Sava Dascalescu. Moare preotul Sava Dascalescu si ramane slujitor preotul C. Costachescu de la biserica din Brateni care se contopise in o singura parohie. In anul 1879 moare preotul C. Costachescu si vine preotul N. Zaharescu….in anul 1905 preotul Zaharescu se muta la parohia Siretel iar la Lespezi vine preotul D. Sofronie. Din 1920 este preot Toma Luca …” --- aici se incheie manuscrisul cu privire la istoricul bisericii sf.Voievozi si este semnat de pr.Toma Luca si datat 18 nov. 1930.

Este de adaugat la acestea ca pr. Dumitru Sofronie moare de tifos exantematic in anul 1917 la varsta de 40 de ani, in locul sau vine pr.Emilian Vasilovschi care pastoreste pana in 1920. Preotul Toma Luca pastoreste pana in anul 1948 ; demn de mentionat este faptul ca  sub pastorirea lui se fac reparatii integrale in anul 1924.

In Lespezi fiind doua biserici, si mai avand si ca filie si biserica din Bursuc, biserica sf.Voievozi ramane o biserica mai mult muzeu. Aici se faceau slujbe destul de rar de 3-4 ori pe an. In schimb aici se faceau toate cununiile din Lespezi fiind considerata o biserica de lux.

In anul 1944 Lespeziul prin importanta strategica—podul de fier de peste Siret si soseau ce lega Botosanii si Harlaul de Pascani--- a devenit rapid teatru de razboi. Nemtii vrand sa-i intarzie pe rusi in inaintarea lor, au aruncat podul de peste Siret in aer . Locuitorii Lespeziului au fost evacuati iar targul bombardat de nemti si ars pana la temelii. O bomba a aprins si biserica sf. Voievozi, pridvorul fiind din lemn a luat foc ,acesta s-a extins si la acoperis si a patruns si in biserica arzand aproape totul. Au scapat de foc icoana Maicii Domnului,parte din catapeteasma si interiorul sf.altar. Biserica a ramas in stare de ruina. In anul 1948 a fost transferat pr.Gheorghe Potolinca ,originar din Contesti, de la parohia Mascateni jud.Botosani. In anul 1952 s-a luat hotararea ca biserica macar sa fie acoperita pentru a fi ferita de intemperii-intre timp se prabusise si bolta sf.altar. Initiativa de a se reface biserica apartine unui lipovean Vasile Tudose epitrop la biserica lipoveneasca din targ. Pr.Potolinca alaturi de consiliul parohial format din Surlea Constantin,Prisecaru Vasile, Sfaiter Ludvic, Liciuc Toader si Garbea Vasile au pornit la actiune alaturi de enoriasii parohiei. Intre anii 1952-1954 s-a construit din nou pridvorul de la intrare din caramida. In anul 1968 s-a intocmit primul deviz de reparatie a bisericii , in data de 10 martie a aceluiasi an adunarea parohiala in unanimitate a luat hotararea de a reconstrui biserica. S-au executat lucrarile de zidarie si tencuieli interioare si exterioare, in anul urmator s-a montat catapeteasma si s-a pictat biserica de catre pictorul Constantin Negrescu din Roman.In anul 1970 s-a inzestrat biserica cu toate obiectele de cult necesare si mobilierul necesar.In ziua de 17 oct.1970 se sfinteste de PS Irineu Suceveanul episcop viscar al Sf. Mitropolii si un sobor de preoti , la sfintire participand  in jur de 4000 de credinciosi.

 In mai 1999 pr. Potolinca se pensioneaza si trece la cele vesnice in toamna aceluiasi an dupa 51 de ani de pastorire a credinciosilor din Lespezi . In acelasi an vine pr.Drimbu Ovidiu Constantin care incearca sa continuie actvitatea vrednicului sau predecesor.Intre anii 2005-2010 se ridica casa parohiala in curtea bisericii , intre anii 2009-2010 se fac lucrari de reparatie si consolidare exterioare la biserica, pridvorul fiind refacut pentru a treia oara, anteriorul fiind deteriorat.

 

 

Istoricul bisericii Adormirea Maicii Domnului din Lespezi, Protopopiatul Pascani , Eparhia Iasilor

 

In anul 1850 traia un anume proprietar al mosiei Siretel care se intindea pana la hotarele targului Lespezi, acest proprietar se numea Constantin Bosie ,crestin ortodox. El avea o fata adoptive cu numele Maria , careia lumea ii zicea Cucoana Maria. Aceasta i-a cerut tatalui adoptiv sa-i dea un loc pentru un cimitir langa conacul pe care Bosie il avea in Brateni (Lespezi). Tatal ii satisface dorinta si ii da ,,o prajina de loc”.

  In anul 1854 Cucoana Maria , credincioasa in Domnul isi pune in gand ca pe acel loc sa zideasca o manastire, drept pentru  care s-a apucat  de zidit din piatra si caramida biserica.In anul 1860 moare Bosie si se inmormanteaza la biserica din Siretel, in acelasi an murind si Cucoana Maria si biserica ramanand zidita numai pana deasupra ferestrelor;  ramane in aceeasi stare pana in anul 1869 cand o mana de credinciosi din Brateni in frunte cu preotul Costache Costachescu,Andrei Garangoi,Gheorghe Pepelea, Ion Garangoi si Ilie Siminiceanu au luat initiative continuarii bisericii, contribuind fiecare cu cate 40 de galbeni,restul necesar s-a colectat de la cele 20 de familii din Brateni. S-au inceput lucrarile care au continuat pana in 1872 cand s-a sfintit biserica. In anul 1879 moare preotul C. Costachescu si vine in locul sau pr.Neculai Zaharescu care pastoreste pana in anul 1905 cand se transfera la parohia Siretel in locul sau venind pr.Dimitrie Sofronie care moare in 1917 de tifos exantematic. Slujesc aici apoi pe rand pentru scurt timp trei preoti refugiati din teritoriile ocupate : Pop ,Dugonuscu ,Preontescu . In anul 1920 in locul preotului Emilian Vasilovschi mutat la Iasi vine pr.Toma Luca care a insistat si a schimbat ziua de iarmaroc de aici din duminica in ziua de vineri cum este si astazi. A facut cu ajutorul primariei si a enoriasilor din Tg.Lespezi- Brateni reparatii integrale la biserica in 1920. In anul 1948 cand moare pr.Toma Luca a fost transferat la aceasta parohie pr.Gheorghe Potolinca. Biserica a fost renovata in exterior in anul 1957 si apoi intre anii 1975-1976. Intre anii 1977-1978 se construieste casa de praznuire , In anul 1983 se spala pictura interioara si refac icoanele de catre prof.Grigorescu Mihail. In anul 1999 moare pr.Potolinca Gheorghe in locul sau vine pr.Drimbu Ovidiu Constantin. In prezent se lucreaza la inlocuirea catapetesmei din biserica.